Artykuły

Podsumowanie Akcji Karmnik w Słowińskim Parku Narodowym

Zakończyliśmy zimowe obrączkowanie ptaków w ramach Akcji Karmnik 2017/18 w Słowińskim Parku Narodowym. Był to bardzo udany, pilotażowy sezon – podczas 7 planowych odłowów zaobrączkowaliśmy 818 osobników z 18 gatunków, co jest najlepszym wynikiem spośród wszystkich zespołów biorących udział w Akcji. Odczytaliśmy 240 własnych wiadomości powrotnych i jedną wiadomość zagraniczną z Rosji - samicę modraszki zaobrączkowaną we wrześniu 2017 r. w stacji ornitologicznej Rybachiy.

Najliczniejszymi gatunkami były: bogatka (493 osobniki), modraszka (117 os.)., wróbel (66 os) i dzwoniec (65 os). Zaobrączkowaliśmy również m.in. krogulca, dzięcioła średniego i czeczotkę. Pełne zestawienie zaobrączkowanych gatunków przedstawiamy w tabeli. Pewien niedosyt pozostawiły sierpówki, zięby i jery, które obserwowaliśmy w karmniku, ale niestety nie udało się ich zaobrączkować. Ptaki zjadły blisko 170 kg karmy, głównie słonecznika, mieszanki nasion, kul tłuszczowych i jabłek.

Każdy, kto dokarmia ptaki, powinien stosować się do kilku reguł, aby im nie zaszkodzić. Dokarmianie powinniśmy zacząć, gdy warunki atmosferyczne znacząco się pogorszą i kontynuować aż do wiosny (listopad-koniec kwietnia). Raz zaczętego dokarmiania nie można przerywać, gdyż ptaki szybko przyzwyczajają się do stałego źródła pokarmu i naszą niedbałość mogą przypłacić życiem. Karmnik musi być utrzymywany w czystości, a sypany do niego pokarm powinien być świeży, bez soli i konserwantów. Doskonałą karmą jest słonecznik, różnego rodzaju ziarna oleiste, czy pokrojone owoce. Pamiętajmy również o pojemniku z wodą i prawidłowym usytuowaniu karmnika tak, aby ptaki miały łatwą możliwość ucieczki przed drapieżnikami.

Zespół obrączkarski pragnie podziękować wszystkim Pracownikom SPN zaangażowanym w Akcję.

Wyniki Akcji Karmnik dostępne są na stronie: http://akcjakarmnik.blogspot.com/


Korzystamy z cookies i local storage. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu Więcej szczegółów w zakładce "Polityka cookie"..